De 10 meest gestelde vragen over vignet Oostenrijk

Het gebruik van de Oostenrijkse snelwegen, ook wel bekend als de Autobahn, vereist vaak het aanschaffen van een vignet. Dit vignet is een soort tolbadge die voertuigeigenaren moeten kopen om legaal over de snelwegen van Oostenrijk te kunnen rijden. Hier zijn de tien meest gestelde vragen over Vignet Oostenrijk voor de Autobahn.

1. Wat is een Autobahn vignet en waarvoor is het nodig?

Een Autobahn vignet is een sticker of digitale pas die verplicht is voor voertuigen die gebruik willen maken van de Oostenrijkse snelwegen. Het is bedoeld om de infrastructuur te onderhouden en te verbeteren. Zonder dit vignet mag je niet op de snelwegen en bepaalde bundestrassen in Oostenrijk rijden. Op de ondertstaande trajecten heb je geen vignet nodig. Dit zijn echter zeer korte stukjes puur om het sluipverkeer door de dorpen zoveel mogelijk te voorkomen.

  1. A 1 Westautobahn tussen de grens en afrit Salzburg Nord
  2. A 12 Inntalautobahn tussen de grens en de afrit Kufstein-Süd
  3. A 14 Rheintal/Walgau Autobahn tussen de grens en de afrit Hohenems
  4. De nieuwe brug op de A 7 Mühlkreis Autobahn tussen de afrit Hafenstraße en de afrit Urfahr
  5. A 26 Linzer Autobahn (nog in aanleg)

2. Hoeveel kost een Autobahn vignet en hoelang is het geldig?

De kosten van het vignet variëren afhankelijk van de duur. Momenteel zijn er vignetten voor 10 dagen, 2 maanden, en een jaar. De prijzen kunnen jaarlijks veranderen, dus het is raadzaam om de actuele tarieven te controleren voordat je op reis gaat.

De actuele prijzen voor een vignet in 2023 en 2024

Dit zijn de nieuwe prijzen voor 2024:

auto 2024auto 2023motor 2024motor 2023
Vignet voor 1 dag:€ 8,60
vignet voor 10 dagen:€ 11,50€ 9,90€ 4,60(*)€ 5,80
vignet voor 2 maanden:€ 28,90€ 29,00€ 11,55 (*)€ 14,50
Vignet voor een jaar: € 96,40€ 96,40€ 38,50€ 38,20
(*) Deze prijzen zijn nog niet officieel bekend gemaakt. Op basis van de statistieken zijn deze bedragen 40% van de prijs van een vignet voor een auto.

3. Waar kan ik een Autobahn vignet kopen?

Je kunt een Autobahn vignet onderweg kopen bij tankstations, de ANWB-winkels en bij grensovergangen. De digitale versie van het Oostenrijkse autobaanvignet kun je ook online kopen in de webshop van de Asfinag. Let op! Het vignet wordt bij meerdere aanbieders aangeboden, echter betaal je dan vaak hoge administratieve kosten. Deze extra kosten zijn niet nodig.

Vignet Oostenrijk kopen

4. Zijn er uitzonderingen voor bepaalde voertuigen?

Nee, er zijn geen uitzonderingen, indien je auto zwaarder is dan 3500 kilo dien je echter een Go-box aan te schaffen. Je betaalt de tol dan namelijk per kilometer. Dus is camper zwaarder dan 3,5 ton dan moet je een go-box aanschaffen.

5. Moet ik een vignet kopen voor mijn huurauto?

Als je een auto huurt in Oostenrijk, kan het verhuurbedrijf je voorzien van een vignet voor de duur van je huurperiode. Controleer echter altijd de huurovereenkomst om er zeker van te zijn dat dit is opgenomen. Vraag het voor de zekerheid altijd na bij de verhuurder. Heeft de huurauto geen Oostenrijks kenteken dan is het verstandig om dat altijd even na te vragen. Je kunt ook het kenteken controleren met de kentekencheck op de website van Asfinag.

Let op: Een digitaal vignet moet je minimaal 18 dagen van tevoren bestellen, koop je vignet alleen bij de Asfinag, veel andere websites berekenen een heftige toeslag in de vorm van administratiekosten.

6. Kan ik het vignet overdragen naar een ander voertuig?

Nee, het vignet is niet overdraagbaar. Het is gekoppeld aan het voertuig waarop het is geplaatst of geregistreerd.

7. Moet ik het vignet op een specifieke plaats op mijn voertuig aanbrengen?

Er zijn slechts twee toegestane plaatsen om het vignet op je voertuig te plakken: op de voorruit de instructies staan achterop het vignet. Het is essentieel om de hele folie te verwijderen bij het aanbrengen, aangezien een vignet met de folie nog aanwezig ongeldig is. Voor voertuigen met een getinte voorruit met een zonnestrip bovenin moet je het vignet niet op deze strip plakken. Plak het vignet direct op de juiste plek op en stop het niet in een houdertje. Een vignet wat niet is geplakt op je voorruit is ongeldig.

Motorrijders plakken het vignet bij voorkeur op de tank of op de voorvork. Het moet een onderdeel zijn wat niet makkelijk te verwijderen is. Een vignet op een koffer of een tas is ongeldig.

8. Wat zou er gebeuren als ik zonder vignet op de snelwegen van Oostenrijk zou rijden?

Rijden op de Oostenrijkse snelwegen zonder een geldig vignet kan leiden tot boetes en andere strafmaatregelen. De autoriteiten controleren regelmatig of voertuigen over het juiste vignet beschikken. De autoriteiten controleren zowel fysiek met mobiele controles als met camera’s boven de snelweg.

9. Kan ik mijn vignet terugbetaald krijgen als ik het niet gebruik?

Nee, er worden geen restituties verleend voor ongebruikte vignetten. Zorg ervoor dat je het juiste vignet koopt voor je reisplannen. Indien je tijdens je vakantie in Oostenrijk te maken krijgt met ruitschade kun je bij een jaarvignet om een vervanging vragen.

10. Geldt het Oostenrijkse Autobahn vignet ook voor andere tolwegen in het land?

Het vignet is geldig voor alle snelwegen en sommige expresswegen in Oostenrijk. Er zijn echter enkele tolwegen en tunnels waarvoor extra tol moet worden betaald, zelfs als je een vignet hebt.

Het hebben van een geldig Autobahn vignet is essentieel om zonder problemen over de Oostenrijkse snelwegen te reizen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laatste regelgeving en tarieven voordat je op reis gaat, om onaangename verrassingen te voorkomen. Veel plezier op de Oostenrijkse wegen!