Vignettenplicht in Oostenrijk: wat je moet weten voor je reis naar Karinthië

Staat er een reis naar het zonnige Karinthië in je agenda? Fantastisch! Voordat je je koffers inpakt, is het goed om te weten dat Oostenrijk een vignettenplicht heeft voor het gebruik van de snelwegen. Hier lees je alles wat je moet weten om goed voorbereid op pad te gaan.

Wat is een vignet en waarom heb je het nodig?

Een vignet is een klein stickertje dat je op de voorruit van je auto moet plakken om gebruik te mogen maken van de Oostenrijkse snelwegen. Dit systeem zorgt ervoor dat de wegen goed onderhouden kunnen worden, maar als je geen vignet hebt, riskeer je een flinke boete.

In Karinthië, net als in de rest van Oostenrijk, is een vignet verplicht op de snelwegen (Autobahnen) en bepaalde autowegen (Schnellstraßen). Dus als je van plan bent om deze wegen te gebruiken, zorg dan dat je een vignet hebt.

Waar koop je een vignet?

Je kunt een vignet eenvoudig kopen bij tankstations in Oostenrijk en nabij de grensovergangen. Ze zijn verkrijgbaar voor verschillende periodes: 1 dag, 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Dit geeft je de flexibiliteit om een vignet te kiezen dat past bij de duur van je verblijf.

Daarnaast kun je ook een digitaal vignet aanschaffen via de website van de Asfinag. Dit vignet is gekoppeld aan je kenteken, wat betekent dat je geen sticker op je voorruit hoeft te plakken en je hoeft er ook niet meer voor naar de winkel of te stoppen onderweg.

Let op: Een digitaal vignet moet je minimaal 18 dagen van tevoren bestellen, koop je vignet alleen bij de Asfinag, veel andere websites berekenen een heftige toeslag in de vorm van administratiekosten.

Reizen zonder vignet in Karinthië

Hoewel het vignet verplicht is op de snelwegen, zijn er nog steeds prachtige bestemmingen in Karinthië die je kunt bereiken zonder gebruik te maken van deze wegen. Hier zijn een paar charmante dorpen en steden die je zonder vignet kunt bezoeken:

  1. Millstatt: Dit schilderachtige dorpje aan de Millstätter See is bereikbaar via de B98, zonder de snelweg te gebruiken. Geniet van de prachtige uitzichten en het rustige meer.
  2. Heiligenblut: Aan de voet van de Großglockner ligt dit pittoreske dorpje, bereikbaar via de B107. Heiligenblut is beroemd om zijn adembenemende uitzichten en historische kerk.
  3. Spittal an der Drau: Een charmant stadje dat je kunt bereiken via de B100. Bezoek het Schloss Porcia en geniet van de lokale cultuur zonder de snelweg op te hoeven.
  4. Feldkirchen in Kärnten: Dit gezellige stadje is bereikbaar via lokale wegen en biedt een mooie mix van cultuur en natuur, perfect voor een dagje uit.

De Grossglockner Alpen Hochstrasse is één van de mooiste bergpassen om te rijden in Europa. Voor deze bergpas betaal je echter wel een extra tol. De weg is namelijk in privébezit.

Lees ook: Alles over de Grossglockner Alpen Hochstrasse

Tips voor een zorgeloze reis

  • Plan je route zorgvuldig: Gebruik navigatie-apps zoals Google Maps of Waze om routes te vinden die snelwegen vermijden als je geen vignet hebt. Dit helpt je boetes te voorkomen en zorgt ervoor dat je van de rit kunt genieten.
  • Zorg voor een duidelijk zichtbare vignet: Als je een fysiek vignet hebt, plak het dan goed zichtbaar op je voorruit. De Oostenrijkse politie controleert hier streng op, vooral bij grensovergangen en tolpoorten.
  • Geniet van de lokale wegen: De secundaire wegen in Karinthië zijn vaak net zo mooi, zo niet mooier, dan de snelwegen. Neem de tijd om van de landschappen te genieten en ontdek verborgen parels.

Met deze tips ben je goed voorbereid voor je reis naar Karinthië. Laat je betoveren door de prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de rijke cultuur van deze regio. Vergeet vooral niet om van elke kilometer te genieten, of je nu op de snelweg bent of op een schilderachtige binnenweg.