Vignettenplicht in Oostenrijk: wat je moet weten voor je reis naar Salzburgerland

Ga je op avontuur naar het betoverende Salzburgerland in Oostenrijk? Fantastisch! Voordat je je ski’s inpakt of je wandelschoenen aantrekt, is het belangrijk om je voor te bereiden op de Oostenrijkse vignettenplicht. Dit artikel helpt je om zonder zorgen op pad te gaan.

Wat is een vignet en waarom heb je het nodig?

Een vignet is een klein stickertje dat je op je voorruit plakt, waarmee je tol betaalt voor het gebruik van de Oostenrijkse snelwegen. Zonder dit vignet loop je het risico op een flinke boete, en dat wil je natuurlijk vermijden.

In Salzburgerland, net als in de rest van Oostenrijk, is het vignet verplicht op snelwegen (Autobahnen) en bepaalde autowegen (Schnellstraßen). Dit systeem maakt het reizen op deze wegen efficiënt, maar je moet wel voorbereid zijn.

Waar koop je een vignet?

Gelukkig is het kopen van een vignet eenvoudig. Je kunt er een aanschaffen bij vrijwel elk tankstation in Oostenrijk, nabij de grensovergangen, en in sommige buurlanden. De vignetten zijn beschikbaar voor verschillende periodes: 10 dagen, 2 maanden en 1 jaar.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Overweeg dan een digitaal vignet, te koop via de ASFINAG-website. Dit vignet is gekoppeld aan je kenteken en je hoeft niets op je voorruit te plakken. Superhandig, toch?

Let op: Een digitaal vignet moet je minimaal 18 dagen van tevoren bestellen, koop je vignet alleen bij de Asfinag, veel andere websites berekenen een heftige toeslag in de vorm van administratiekosten.

Reizen zonder vignet in Salzburgerland

Er zijn prachtige plekjes in Salzburgerland die je kunt bereiken zonder gebruik te maken van de snelwegen. Hier zijn enkele charmante dorpen en steden die je kunt bezoeken zonder een vignet:

  1. Zell am See: Dit pittoreske stadje aan de Zeller See is bereikbaar via de B311, zonder dat je de snelweg hoeft te nemen. Geniet van het schitterende meer en de omliggende bergen.
  2. Kaprun: Bekend om zijn gletsjer en skigebied, kun je Kaprun eenvoudig bereiken via lokale wegen. De route biedt prachtige uitzichten en je hebt geen vignet nodig.
  3. Maria Alm: Het idyllische dorpje Maria Alm is via de B311 en lokale wegen goed bereikbaar. Hier kun je genieten van rustige wandelingen en authentieke Oostenrijkse cultuur en de luxe van het luxe vakantiepark Maria Alm van Landal.
  4. Saalfelden: Dit charmante stadje, omgeven door de indrukwekkende bergen van het Steinernes Meer, is eveneens via de B311 bereikbaar zonder dat je de snelweg hoeft te gebruiken.

Tips voor een zorgeloze reis

  • Plan je route zorgvuldig: Gebruik navigatie-apps zoals Google Maps of Waze om snelwegen te vermijden als je geen vignet hebt. Dit helpt je om boetes te voorkomen en optimaal van je reis te genieten. In Waze kun je aangeven dat de vignetplichtige autobanen vermijden moeten worden.
  • Zorg voor een duidelijk zichtbare vignet: Als je een fysiek vignet hebt, plak het dan goed zichtbaar op je voorruit. De Oostenrijkse politie controleert hier streng op, vooral bij grensovergangen en tolpoorten.
  • Geniet van de lokale wegen: De secundaire wegen in Salzburgerland zijn vaak net zo mooi, zo niet mooier, dan de snelwegen. Neem de tijd om van de landschappen te genieten en ontdek verborgen parels.

Met deze tips ben je goed voorbereid voor je reis naar Salzburgerland. Laat je betoveren door de adembenemende natuur, de hartelijke mensen en de rijke cultuur van deze regio. Vergeet vooral niet om van elke kilometer te genieten, of je nu op de snelweg bent of op een schilderachtige binnenweg.