Vignettenplicht in Oostenrijk: wat je moet weten voor je reis naar Tirol

Als je van plan bent om met de auto naar het prachtige Oostenrijk te reizen, specifiek naar de deelstaat Tirol, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de vignettenplicht. Dit artikel biedt je alle benodigde informatie, om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat is een vignet en waarom heb je het nodig?

Een vignet is een sticker die je op je voorruit moet plakken om gebruik te mogen maken van de Oostenrijkse snelwegen. Dit systeem is vergelijkbaar met de tolwegen in andere landen, maar in plaats van elke keer te betalen wanneer je een tolpoort passeert, koop je gewoon één sticker die geldig is voor een bepaalde periode.

In Tirol, net als in de rest van Oostenrijk, is het hebben van een vignet verplicht als je de snelwegen (Autobahnen) en sommige snelwegen (Schnellstraßen) wilt gebruiken. Zonder dit vignet riskeer je een fikse boete, en dat is natuurlijk niet hoe je je vakantie wilt beginnen.

Waar koop je een Autobaan vignet voor Oostenrijk?

Je kunt een vignet kopen bij vrijwel elk tankstation in Oostenrijk en nabij de grensovergangen. Ze zijn verkrijgbaar in drie varianten: 1 dag, 10 dagen, 2 maanden en 1 jaar. De prijzen variëren, maar een 10 dagen vignet is doorgaans voldoende voor een standaard vakantie.

Je kunt ook een digitaal vignet aanschaffen via de website van de Asfinag, de organisatie die verantwoordelijk is voor het Oostenrijkse snelwegennet. Dit digitale vignet is gekoppeld aan je kenteken en biedt het gemak dat je niets op je voorruit hoeft te plakken.

Let op: Een digitaal vignet moet je minimaal 18 dagen van tevoren bestellen, koop je vignet alleen bij de Asfinag, veel andere websites berekenen een heftige toeslag in de vorm van administratiekosten.

Reizen zonder vignet in Tirol

Hoewel het vignet verplicht is op de meeste snelwegen, zijn er nog steeds prachtige bestemmingen in Tirol die je zonder vignet kunt bereiken. Hier zijn enkele charmante dorpen en steden die je kunt bezoeken zonder gebruik te maken van de snelwegen:

  1. Kufstein: Dit historische stadje ligt vlak bij de Duitse grens en is gemakkelijk bereikbaar zonder de snelweg te gebruiken. Bezoek de Kufstein vesting en geniet van de gezellige sfeer in de oude binnenstad.
  2. St. Johann in Tirol: Een ideale plek voor een actieve vakantie, met tal van wandel- en fietspaden. Je kunt St.-Johann bereiken via B-wegen, zonder een vignet nodig te hebben.
  3. Kitzbühel: Bekend om zijn luxe en de jaarlijkse Hahnenkammrennen, Kitzbühel is bereikbaar via de B-170 en B-161, zonder dat je de snelweg hoeft te nemen.
  4. Achensee: Dit schilderachtige meer biedt een perfecte combinatie van ontspanning en avontuur. De route via de B181 is een prachtige rit en je hebt geen vignet nodig om er te komen.
  5. Zillertal: Via de achenpass/Achensee, Je kunt dan parallel aan de autobaan verder rijden, helaas is deze weg tijdens de wisselweekenden vaak overbelast.
  6. Alpbachtal: Via de Achenpass/Achensee of via Kufstein richting Wörgl. Je kunt dan parallel aan de autobaan verder rijden. Reken hier echter met 45 tot 60 minuten extra reistijd.

Handige informatie en de meest gestelde vragen over het Autobaanvignet in Oostenrijk lees je hier:
Veelgestelde vragen over het Vignet voor Oostenrijk

Tips voor een zorgeloze reis

  • Controleer je route: Gebruik navigatieapps zoals Google Maps of Waze om een route te plannen die snelwegen vermijdt als je geen vignet hebt. In de Waze App kun je bij de instellingen aangeven hoe je zonder vignet toch zo snel mogelijk op je plek van bestemming aankomt.
  • Wees voorbereid op controles: De Oostenrijkse politie controleert regelmatig op vignetten, vooral in de buurt van grensovergangen en tolpoorten. Zorg ervoor dat je vignet goed zichtbaar op je voorruit zit, of dat je digitale vignet correct is geregistreerd.
  • Geniet van de lokale wegen: De B-wegen en provinciale wegen in Tirol bieden vaak prachtige uitzichten en schilderachtige dorpen die je anders misschien zou missen. Neem de tijd om van de reis te genieten en ontdek de verborgen pareltjes van deze regio.

Met deze tips en informatie ben je goed voorbereid voor je reis naar Tirol. Vergeet niet om te genieten van de adembenemende landschappen, de gastvrije inwoners en de rijke cultuur die deze regio te bieden heeft. Goede reis!