De Sondermautstrecken in Oostenrijk: Wat Je Moet Weten

Als je Oostenrijk bezoekt of erdoorheen rijdt, kom je ze misschien tegen: de Sondermautstrecken. Dit zijn speciale tol-trajecten, vaak in bergachtige gebieden, waar je apart voor moet betalen, ongeacht of je al een vignet voor de Oostenrijkse snelwegen hebt aangeschaft. Hier is wat je moet weten over deze bijzondere tolwegen en hoe je kunt voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wat zijn Sondermautstrecken?

De naam ‘Sondermautstrecken’ is eigenlijk heel beschrijvend. ‘Sonder’ betekent ‘speciaal’ en ‘maut’ betekent ’tol’, dus het zijn letterlijk speciale tol-trajecten. Deze wegen zijn vaak aangelegd in uitdagende geografische omstandigheden, zoals in de bergen. De kosten voor het onderhoud en de bouw van deze wegen zijn vaak hoger dan die van reguliere snelwegen, vandaar dat er een aparte tol wordt geheven.

Waarom een aparte tol?

Je vraagt je misschien af: “Waarom betaal ik apart voor deze wegen als ik al een vignet heb gekocht?” De reden is simpel: het onderhouden van wegen in bergachtige gebieden is duur. Tunnels moeten worden geboord, bruggen moeten worden gebouwd en de veiligheid moet te allen tijde worden gewaarborgd, vooral in de winter. De extra tol is bedoeld om deze kosten te dekken.

Hoe herken je een Sondermautstrecke?

Voordat je zo’n weg oprijdt, zijn er duidelijke borden die aangeven dat je een tol moet betalen. Zorg er dus voor dat je deze borden goed in de gaten houdt. Als je gebruikmaakt van een navigatiesysteem, dan kan dit je ook informeren over tolwegen.

Hoe betaal je?

De meeste Sondermautstrecken hebben tolhuisjes waar je contant of met kaart kunt betalen. Sommige trajecten bieden ook de mogelijkheid om vooraf online te betalen of om gebruik te maken van automatische tolheffingssystemen.

Alternatieve routes

Als je de extra kosten wilt vermijden, kun je vaak alternatieve routes nemen. Deze kunnen echter langer zijn en je door minder toeristische gebieden leiden. Als je echter op zoek bent naar de schoonheid van het Oostenrijkse landschap, zijn deze alternatieve routes soms net zo pittoresk.

Actuele prijzen voor auto’s en motoren:

TrajectPrijs
Brenner Autobahn (A12) Brennerpas€ 11,00
Tauern Autobahn (A10)€ 13,50
Pyhrn Autobahn Bosrucktunnel (A9)€ 6,50
Pyhrn Autobahn Gleinalmtunnel (A9)€ 10,50
Arlberg Schnellstrasse (S16)€ 11,50
Karawanken Autobahn (A11)€ 7,80

Zorg ervoor dat je altijd de actuele prijzen controleert voordat je op reis gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Concluderend, hoewel de Sondermautstrecken een extra kostenpost kunnen zijn, bieden ze vaak adembenemende uitzichten en onvergetelijke rijervaringen. Plan vooruit, wees voorbereid en geniet van de reis!