Wegen zonder tol in Oostenrijk


Het Oostenrijkse snelweg- en autowegennet is, met enkele uitzonderingen, alleen toegankelijk met een autobaanvignet voor Oostenrijk. Hieronder lees je alles over de wegen zonder tol in Oostenrijk.

Sinds 15 december 2019 zijn de volgende snelweggedeelten vrijgesteld van vignetplicht:

  • A1 Westautobahn (grensovergang Walserberg tot Salzburg-Nord), Land Salzburg
  • A12 Inntalautobahn (grensovergang Kiefersfelden tot Kufstein-Süd), Tirol
  • A14 (grensovergang Hörbranz tot Hohenems), Vorarlberg. Vrijstelling van vignetplicht geldt vanaf (komende vanuit het zuiden) of tot afrit 23 Hohenems Diepoldsau. Bij het rijden tot afrit 27 Altach is een vignet vereist!
  • A26 (Linzer Autobahn – momenteel nog in aanbouw, inclusief de nieuwe Donau-Hängebrücke), Oberösterreich. Vignetplicht geldt pas na voltooiing van de gehele A26 en de aansluiting op de A7.
  • De A7 (Mühlkreisautobahn bij Linz, Oberösterreich) is sinds september 2021 weer onderhevig aan vignetplicht. Twee nieuwe Donaubruggen in Linz zijn voltooid. De A26 Linzer Autobahn wordt pas onderworpen aan vignetplicht na voltooiing van de aansluitingswerkzaamheden op de A7.

Dit zijn vaak korte stukjes van de autobaan van de grensovergang tot aan de eerste afrit. Deze regel is ingevoerd om sluip verkeer door de dorpen rondom de grensovergangen te ontlasten van het sluipverkeer.

Strenge controles na deze tolvrije trajecten

Praktisch iedere week staan de controleurs van de Asfinag bij de eerstvolgende afrit te controleren. Het is opvallend om te zien hoeveel automobilisten toch zonder vignet doorrijden. De boete is met ruim 130 euro voor Oostenrijkse begrippen aan de hoge kant. De boete dient bij aanhouding direct betaald te worden. Dat kan met contant geld of digitaal met de pinpas of Creditcard. Daarmee ben je nog niet klaar, je moet namelijk nog steeds een vignet kopen bij één van de officiële verkooppunten.

Trajecten met extra tol

In Oostenrijk zijn ook nog een paar trajecten met voornamelijk tunnels waar je naast een tolvignet nog een extra bijdrage voor de aanleg en onderhoud van de weg moet betalen. Deze trajecten worden in Oostenrijk Sondermautstrecken genoemd. Let op! Kies hier nooit de groene baan tenzij je een abonnement op de “Digitale streckenmaut” hebt afgesloten bij de Asfinag. Een vignet betekent niet dat je gratis gebruik mag maken van deze speciale sondermaut trajecten in Oostenrijk.

Wil je weten waar deze autobanen in Oostenrijk liggen waar je extra moet betalen? Lees dan onze pagina over Sondermaut in Oostenrijk.